Over Maarten

Het ambacht leerde Maarten in Mittenwald, waar hij in 2013 de vakopleiding vioolbouw afsloot. Met deze gedegen opleiding als basis wil hij zich de rest van zijn vioolbouwende leven blijven ontwikkelen. Hij is gesteld op de eeuwenlange traditie waarin hij staat en houdt deze graag vitaal door het contact op te zoeken met collegabouwers, te blijven streven naar verbetering en te zoeken naar nieuwe technieken.

Zoals hij vroeger zelf met veel plezier en grote regelmaat – een jonge violist ontgroeit zijn instrument snel – bij zijn vioolbouwer kwam, ontvangt Maarten nu graag klanten in zijn eigen werkplaats. Niet iedereen hoeft er te besluiten dat hij vioolbouwer wil worden, zoals hij zelf al vroeg deed, maar een inkijkje in het ambacht geeft hij graag en hij houdt ervan, samen met de bespeler, te zoeken naar de manier om een instrument in optimale conditie te krijgen en houden. Een instrument mag nooit in de weg staan om de muziek te maken die je wilt. Dat te bewerkstelligen ziet Maarten als zijn taak als vioolbouwer.

Maarten werkt aan zowel nieuwbouw als restauratie. Het gestructureerde van nieuwbouw, het vanuit kennis, ervaring en wensen vervaardigen van een instrument, biedt een mooie afwisseling met het uitvoeren van restauraties, waar het altijd een verrassing is wat je aan zult treffen. Sinds het begin van zijn opleiding bouwde Maarten achttien instrumenten: acht violen, twee kinderviolen, vijf altviolen, een cello, een contrabas en een kleine diskant-gamba. Op het moment werkt hij aan een cello en een altviool en diverse restauraties. Opdrachtgevers zijn onder meer vioolbouwer Guust François, contrabasbouwer Jürgen Preyer, het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) en musici uit binnen- en buitenland.